Arthur Schopenhauer “Wszystko, co doskonałe, dojrzewa powoli.”

Hannibal “Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy.”

Parlament Europejski a stanowisko PO – PSL

Redaktor admin on 30 Kwiecień, 2015 dostępny w Komunikaty, Komunikaty prasowe. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia komentarza.

Imigracja do Europy z krajów Afryki i Bliskiego Wschodu. Nad tym problemem debatował w Strasburgu Parlament Europejski w dniu 28 kwietnia, a dzień później, 29 kwietnia br. przyjął własną rezolucję w tej sprawie. Nie ze wszystkimi propozycjami rezolucji zgodzili się parlamentarzyści PO-PSL. Dlatego głosowali przeciwko niektórym rozwiązaniom, na przykład kwotom, i wstrzymali się od głosowania nad całością tekstu. Członkowie polskiej delegacji PO-PSL do PE wydali też swoje oświadczenie w tej sprawie. Oto one:

„W obliczu tragedii migrantów, jaka ma miejsce na południowych wybrzeżach Europy, UE powinna wypracować mechanizm solidarności. Powinien być on jednak oparty na możliwościach każdego z państw członkowskich, a nie na obowiązkowych kwotach dystrybucji, oraz uwzględniać wszystkie kierunki migracji do UE zarówno z południa jak i ze wschodu – uznali w dzisiejszym głosowaniu rezolucji  PE dotyczącej tragedii na Morzu Śródziemnym  posłowie delegacji PO -  PSL.

- Zdecydowanie popieramy mechanizm solidarności oraz podział obowiązków między państwami, ale pracując nad docelowym mechanizmem solidarności należy się zastanowić jak równo rozłożyć obowiązki i obciążenia pomiędzy państwa członkowski. Musimy potraktować kwestię migracji do UE w sposób całościowy – mówił po głosowaniu przewodniczący delegacji PO-PSL Jan Olbrycht.

- Ustalenia obowiązkowych kwot, czyli przydzielenie każdemu państwu w zależności od wskaźnika, który się przyjmie, określonej liczby emigrantów, lub proszących o azyl, nie jest zapisem korzystnym.  Dlatego w dzisiejszym głosowaniu opowiedzieliśmy się przeciwko takiemu zapisowi oraz w konsekwencji wstrzymaliśmy się od głosu przy końcowym głosowaniu całego tekstu rezolucji  – wyjaśnił.  -  Nasze stanowisko jest zgodne ze stanowiskiem, jakie reprezentował polski rząd podczas nadzwyczajnego spotkania szefów państw i rządów UE – dodał.”

Marta Łasak

asystentka Posła do Parlamentu Europejskiego Adama Szejnfelda

www.szejnfeld.pl

www.kobiecastronazycia.pl