epp5_zps3f8w24ka

Arthur Schopenhauer “Wszystko, co doskonałe, dojrzewa powoli.”

Hannibal “Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy.”

Wielkopolska kuchnia w Unii Europejskiej z okazji Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego

Redaktor admin on 30 Grudzień, 2017 dostępny w Komunikaty, Komunikaty prasowe. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia komentarza.

„Golonka Wielkopolska”, dzięki staraniom europosła Adama Szejnfelda, powróciła w 2017 roku na wielkopolskie i polskie, a więc i europejskie! Po długiej batalii z biurokracją w Polsce i w Brukseli posłowi Szejnfeldowi udało się doprowadzić do wpisania „wielkopolskiej golonki peklowanej” na listę produktów objętych wyłączeniem z rygorystycznych unijnych przepisów żywieniowych. Znów w Unii Europejskiej będziemy mogli się więc raczyć wielkopolskim rarytasem. Jest to szczególnie cenne, ponieważ już za dwa dni zaczynamy w Unii Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego. Kuchnie poszczególnych, państw, narodów, regonów, są w oczywisty sposób także naszym wspólnym dziedzictwem kulturowym – uważa poseł Adam Szejnfeld.

Być może państwo skosztujecie teraz naszego regionalnego, wielkopolskiego przysmaku? Na przykład… na Sylwestra albo w Nowy Rok.  Polecam, życząc smacznego oraz dobrej sylwestrowej zabawy Przede wszystkim życzę jednak Państwu wszelkiej pomyślności w Nowym 2018 Roku. Wszystkiego dobrego – Adam Szejnfeld – PO, członek Grupy EPP.

Poniżej prezentujemy Państwu przepis posła Adama Szejnfelda na Wielkopolską golonka peklowaną.

Przed ostatecznym przyrządzeniem potrawy należy przygotować same golonki. W tym celu należy ja umyć, oczyścić i… zapeklować.

Oto przepis na peklowanie:

  1. Golonki – 2 sztuki
  2. Sól peklowa – 2 duże łyżki (lub 3 małe łyżeczki – raczej nie więcej)
  3. Przegotowana i ostudzona woda – ok. 2 litry
  4. Czosnek – 2 ząbki
  5. Ziele angielskie – 3- 5
  6. Liść laurowy – 4 – 5 liści
  7. Czarny pieprz – 5 – 10 całych ziaren
  8. Cukier – 1 mała łyżeczka (ale to tylko opcja; nie wszyscy stosują)

Golonki przed włożeniem do solanki należy natrzeć rozbitym czosnkiem. Wszystkie przyprawy wrzucić do zalewy, a następnie zanurzyć w niej golonki. Zalewę z golonkami trzymać w chłodnym miejscu albo w lodówce przez 3 dni.

Po zakończeniu peklowania, przystępujemy do gotowania golonek.

W tym celu potrzebujemy:

  1. Golonki – 2 wcześniej poddane peklowaniu
  2. Ziele angielskie – ilości podobne, jak wyżej
  3. Liść laurowy – ilości podobne, jak wyżej
  4. Czarny pieprz – ilości podobne, jak wyżej
  5. Sól kuchenna (nie peklowa) – 2 małe łyżeczki
  6. Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por).

Wszystko zalewamy wodą i gotujemy aż golonki będą miękkie. Długość gotowania zależy od wielkości golonek, ale zazwyczaj wystarczy czas do ok. jednej godziny.

Tak oto przygotowaną golonkę podajemy na dużym talerzu z dodatkiem musztardy lub chrzanu, choć wiele osób w Wielkopolsce lubi golonkę skropioną octem (spirytusowym, a nie winnym)

Dodatki stosuje się wg gustu, choć w Wielkopolsce podstawowym dodatkiem do golonki jest gotowana kiszona kapusta i… piwo! Niektórzy dodają gotowane ziemniaki, czyli wielkopolskie pyry. Stosowany jest też biały chleb.

Smacznego

Marta Łasak

Asystentka Posła do Parlamentu Europejskiego Adama Szejnfelda

www.szejnfeld.pl

www.kobiecastronazycia.pl

www.facebook.com/PoselSzejnfeld

www.twitter.com/szejnfeld

www.instagram.com/szejnfeld

Grupa Europejskiej Partii Ludowej (Group of the European People’s Party in the European Parliament – EPP Group) w Parlamencie Europejskim skupia centroprawicowe, proeuropejskie partie polityczne, w tym Platformę Obywatelską. Działa na rzecz demokratycznej Europy przyjaznej obywatelom. Grupa EPL stanowi największą siłę polityczną w Parlamencie Europejskim. www.epp.eu/ www.facebook.com/epp.eu/

#gotowanie #smacznakuchnia #kuchniapolska #dobregotowanie #mniammniam #AdamSzejnfeld #KobiecaStronaŻycia

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)